Als creatief persoon je bedrijf runnen

Posted on

Voor vele jonge creatieve mensen is het lastig om bij hun ouders aan te kloppen en ze te overtuigen dat ze artiest willen worden. Zeker in Nederland waar we redelijk nors en sober zijn, met ons onofficiële nationale motto van doe maar normaal dat is gek genoeg, kan dromen van een artiesten leven ingewikkeld zijn. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om geen creatieve carrière te hebben. Zeker met de komst van sociale media zoals Instagram en YouTube zijn er steeds meer manieren om zelf als ZZP’er een klein bedrijf te hebben. Maar alhoewel over het algemeen veel creatieve mensen hard werken en met veel passie hun creaties maken, zijn ze niet al te sterk in bedrijfsvoering.

Chaotisch

In dit artikel bespreken we een aantal tips om als creatief persoon effectief je bedrijf te voeren. Bij creatieve mensen denken we namelijk vaak aan creatieve chaoten. Mensen die gigantisch goed zijn in het maken van dingen en veel nieuwe ideeën hebben maar die weinig gestructureerd en georganiseerd zijn. Aangezien bij een bedrijf vaak de duivel in de details zit is het belangrijk voor creatieve mensen om te leren hoe ze een bedrijfsvoering efficiënt, georganiseerd en precies kunnen uitvoeren. In dit artikel bespreken we een aantal tips.

Facturen

Veel creatieve mensen werken op opdrachtbasis en sturen dan ook maandelijks naar hun klanten facturen. Over het algemeen zit er tijd tussen het voltooien van de dienst of het product en de en de betaling door de klant. Dit is wat we noemen de omloopsnelheid debiteuren. Het kan ontzettend lastig zijn voor een kleine ZZP’er om op betaling te wachten, zeker als de ZZP’er van dit geld gebruik maakt om te leven. Daarom kan het verstandig zijn om te focussen op het versnellen van de omloopsnelheid debiteuren. Je kunt hiervoor iemand in dienst nemen. Wanneer je klanten niet of te laat betalen kan het ook belangrijk zijn om een incassobureau aan te nemen.

Boekhouding voeren

Als kleine ZZP’er is het ook ontzettend belangrijk om goed te letten op de boekhouding. Je kunt namelijk gemakkelijk fouten maken en daardoor in de problemen komen met de belastingdienst. Er zijn tegenwoordig vele verschillende uitstekende websites en apps die je kunnen helpen met het bijhouden van de boekhouding. Het is altijd aangeraden om hier dagelijks een kwartier tot half uur aan te besteden. Op deze manier laat je het niet oplopen. Het is ook een goede manier om zwaktepunten in je bedrijf te vinden en daardoor kosten te minimaliseren en winst te optimaliseren.

Geef een reactie