Wat te doen bij doorgezakte voeten?

Posted on

Heb jij wel eens gekeken naar de vorm van jouw voeten? We gaan er vaak vanuit dat onze voeten een normale vorm hebben maar uit onderzoek is gebleken dat een normale vorm eigenlijk maar zelden voorkomt. De vorm van voeten lopen uiteen van knikvoeten tot platvoeten tot holle voeten. Wist je dat iedere vorm zo zijn eigen problemen met zich mee brengt? In dit blog vertellen we je graag meer over platvoeten en wat je er aan kan doen.

Wat zijn platvoeten

Wie kent platvoet nodig? Het kleine dinosaurusje uit de film Platvoet en zijn vriendjes. Dat dit diertje deze naam heeft gekregen komt waarschijnlijk door de vorm van zijn voeten. Platvoet heeft namelijk echte platte voeten, of poten in dit geval. De platvoet die wij mensen hebben lijkt gelukkig niet op de voeten van platvoet maar hebben wel zeker bijna dezelfde vorm. Bij mensen met platvoeten is het middelste gedeelte van je voet, de wreef, doorgezakt. Een platvoet wordt daarom ook wel een doorgezakte voet genoemd en is te herkennen aan een voetafdruk die helemaal doorloopt. De wreef kan in meer of mindere maten zijn doorgezakt maar geeft bijna altijd dezelfde klachten.

Veel voorkomende klachten

Mensen met platvoeten, of dus doorgezakte voeten, hebben last van vermoeidheid en pijn in de voeten en onderbenen. Dit gebeurt voornamelijk nadat de persoon een tijdje heeft gelopen of gestaan. Ook ervaart iemand met deze voetvorm pijn aan de knieën en heupen. Dit komt doordat door een verkeerde houding. Voeten zijn tenslotte een hele belangrijke factor als het gaat om de juiste balans. Door de verkeerde houding kan een persoon zelfs pijn in zijn onderrug, schouders en nek ervaren en komt dus allemaal voort door de verkeerde houding van je voet

Oplossingen

Gelukkig is een platvoet zeer goed te ondersteunen mits je hiervoor over de juiste kennis beschikt. Het allerbelangrijkste bij een doorgezakte voet is dat je de juiste schoenen draagt. Juiste schoenen bieden in grote maten steun aan de voeten en hebben een goede en vormende zool. Veja heren sneakers zijn hier een mooi voorbeeld van. Ook heeft dit merk een groot aantal geschikte schoenen voor dames. De hakken uit de Veja dames collecties zijn hier een mooi voorbeeld van. Heb je schoenen zonder juiste zool? Dan kan je er ook nog voor kiezen om een speciale inlegzool te gebruiken. Naast de juiste schoenen kan het doen van oefeningen ook een positieve invloed hebben op het verminderen van klachten voortkomend uit doorgezakte voeten.

Geef een reactie