Alles over een voedselintolerantietest

Posted on

Je hoort het steeds vaker voorbij komen: een voedselintolerantietest. Bij een voedselintolerantie kan je een bepaald voedingsmiddel niet goed verdragen en dus beter vermijden. Dit gebeurt steeds vaker. Dit is natuurlijk per lichaam verschillend of je ergens gevoelig voor bent en dus beter niet kunt eten. Een voedselintolerantie kan je altijd nog ontwikkelen. Wij gaan het er vandaag eens uitgebreid over hebben.

Verschil allergie en intolerantie

Er is uiteraard een duidelijk verschil tussen een allergie en een intolerantie. Toch wordt dit tot op de dag van vandaag nog vaak met elkaar verward. Een allergie wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem. Een intolerantie is vaak een reactie op een stof die het lichaam niet goed kan verdragen. Wanneer je allergisch bent, kan je het bepaalde voedsel niet eten. Dit wordt ook verboden aangezien het levensbedreigend kan zijn. Met een intolerantie wordt het niet per se verboden, maar afgeraden. Je kiest er zelf voor in hoeverre je je hieraan houdt. Hoe erg de klachten zijn is ook per lichaam verschillend, maar je lichaam reageert er hoe dan ook op.

Oorzaak intolerantie

Er zijn verschillende redenen waarom je een voedselintolerantie voor iets kunt krijgen. Een voorbeeld hiervan is een farmacologische reactie. Dit is een reactie van het lichaam op de werking van een voedingsstof. Deze werking hoeft niet altijd positief te zijn. De klachten ontstaan wanneer de reactie abnormaal is. Het is niet te zeggen waar deze reacties op kunnen komen. Ook kan je lichaam een overgevoelige reactie krijgen op iets. Denk aan bepaalde kleurstoffen in een product. Nogmaals: de reden hiervan is nooit echt te verklaren. Elk lichaam reageert anders op bepaalde voedingsstoffen en dat is ook de reden dat je een intolerantie altijd nog op latere leeftijd kan ontwikkelen. Dit hoeft niet iets slechts te zijn, maar het is wel goed om je daar bewust van te zijn.

Advies

Wat altijd aangeraden wordt, is een voedselintolerantietest te laten doen. Door een voedselintolerantietest kan er bevestigd worden of er echt sprake is van een intolerantie en kan je er rekening mee gaan houden. Als er echt sprake is van een voedselintolerantie, is het verstandig om het voedsel te vermijden. Je zou het zo nu en dan in kleine mate kunnen eten, maar dit is een persoonlijke keuze die je maakt. Het hangt er uiteraard vanaf hoe zwaar jouw klachten zijn en hoe belangrijk jij het vindt om dat te voorkomen.

Geef een reactie